नुसखे नुसखे नुसखे नुसखे !
(१)अदरक का सेवन नाक से जुड़ी चेहरे की हड्डियों के बीच खाली जगह (अस्थि रंध्र या शिरा नाल )जैसे सूक्ष्म रास्तों माइक्रोचैनलों को भी खोल देता है।मैंने खुद आज़माया है सोते सोते जब नज़ले के बिगड़ जाने पर रातों को नाक बंद हो जाती है गला दुखने लगता है गर्म पानी में अदरक उबाल कर दो चमच्च शहद मिलाकर पीने से एक दम से आराम आता है।
Consumption of ginger clears the 'micro-circulatory channels ' of the body ,including pesky sinuses .
(2) अंजीर केल्शियम का भण्डार हैं अस्थियों की मज़बूती के लिए सर्वोत्तम जानिये इन्हें।अलावा इसके अंजीर के फलों का सेवन ,अंजीर का ताज़ा निकाला गया शरबत कब्ज़ तोड़ता है। सूखे हुए अंजीर रात को एक कप पानी में पहले भिगोने पड़ते है सुबह उठकर पानी पी जाओ।
Figs are rich in calcium , an important component for strengthening bones .
(३)ख़ास खादयों से जुड़ी है आपकी केश क्यारी की सेहत ,बालों की सेहत की नव्ज़
केश और सिर की खाल (शिरो वल्क ,scalp )की तंदरुस्ती के लिए आप खाइये -पालक ,अखरोट ,टोफू ,साथ में लीजिए ग्रीन चाय।
Definition: Tofu is made from soybeans, water and a coagulant, or curdling agent. It is high in protein and calcium and well known for its ability to absorb new flavors through spices and marinades. Due to its chameleon-like qualities and nutritional value, tofu, a staple of Asian cuisines for hundreds of years, has recently become popular in Western vegetarian cooking. So popular, in fact, that it is celebrated with its own annual festival and has almost become synonymous with vegetarianism itself.
Tofu :Tofu (Chinese: 豆腐; Japanese: 豆腐 or とうふ), also called bean curd, is a food made by coagulating soy milk and then pressing the resulting curds into soft white blocks. It is a component in many East Asian and Southeast Asian cuisines.[3][4] There are many different varieties of tofu, including fresh tofu and tofu that has been processed in some way. Tofu has a subtle flavor and can be used in savory and sweet dishes. It is often seasoned or marinated to suit the dish.
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